Apa nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. Recomandarea vine din partea medicilor nutriționiști care afirmă că lipsa acestea poate predispune la apariția diferitelor boli, care ne pun viața în pericol.
Deshidratarea este primul simptom care apare în cazul persoanelor care nu beau apă, notează Food Story. „În momentul în care apare deshidratarea, adică fie aportul de apă nu este suficient, fie se pierd lichide pe diverse căi – vărsături, diaree, creșterea respirației în sens invers spre exemplu prin transpirație – apare acest dezechibru”, a explicat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.
Dezechilibrul se traduce inițial prin scăderea tensiunii. Dar deshidratarea poate deveni cronică, dacă nu aveți beți apă în fiecare zi. Privarea organismului de apă predispune la scăderea sistemului imunitar, iar riscul de a ne îmbolnăvi mult mai ușor este destul.
Sângele are și el de suferit din cauza lipsei de apă. „În mod normal, sângele este un fluid, trebuie să existe un echilibru între starea lui fluidă și tendința de a se coagula, de a tromboza. Există o situație amenințătoare de viață care, paradoxal, se poate instala pe o venă perfect sănătoasă – vorbim despre tomboza venoasă profundă”, a spus dr. Sorin Băila, șeful Secției Chirurgie Vasculară.
Deshidratarea extremă poate să ne pună viața în pericol. În tromboza venoasă profundă se formează un cheag de sânge care migrează spre plămâni. În interiorul plămânilor, evenimentele care se succed au un final dramatic în multe dintre cazuri.”Am văzut foarte multe tromboze venoase profunde la indivizi perfect sănătoși, unii chiar sportivi, dar care au traversat o perioadă mai puțin fasta – au stat imobilizați la volan ore întregi, deshidratați, stresați”, a adăugat doctorul Băila.
Pentru a evita toate aceste lucruri, nutriționiștii recomandă să bem apă zilnic cel puțin 1,5 litri de apă.